voco

OŠ – Šplh na 14 m v Novém městě nad Metují 2016

Na konci června se pravidelně koná v Novém městě nad Metují šplh na 14 m. Tato disciplína je připomínkou vůbec prvních novodobých olympijských her z roku 1896, kde se soutěžilo právě na této vzdálenosti. Nutno podotknout, že při obnovené olympiádě tuto vzdálenost překonal pouze jeden řecký námořník jménem Nikos Andriakopoulos, který tuto extrémní délku lana pokořil s časem 23,40 s.

Zvládnout standardní šplh na 8 m bez přírazu ze sedu je pro absolutní většinu populace nadlický výkon. U závodu na 14 m to platí nejméně dvojnásob. Tato délka lana dá totiž zabrat i zkušeným závodníků. Po několikaleté odmlce se na závodě představili i příbramští sokolové.

Marek Vočka, který se o víkendu věnoval oslavě kulatých narozenin svého kamaráda, byl ráno před závodem ve stavu neslučitelným s řízením libovolného motorového vozidla, kola, koloběžky a nejspíše i nákupního vozíku. Cesta na závod byla dlouhá, takže měl nějaký ten čas ještě naladit formu. Tadeáš Holý poslední měsíc netrénoval, protože se pokoušel a nutno podotknou úspěšně, zakončit studium na ČVUT. Matouš Havrlík a Jiří Kotlan si chtěli dokázat, že jsou všestranní sportovci. Před týdnem zdolali první příbramský půlmaraton. Což se trochu podepsalo na současné výkonnosti. Špatně se trénuje, když se člověk sotva dobelhá na trénink. Myslím, že všem je jasné, proč je zatím většina tohoto článku věnována nepříznivým okolnostem v přípravě domácích závodníků.

Závodní pole čítalo 21 odvážlivců. Jako první z příbramáků se na souboj s nekonečně dlouhým lanem vydal Marek Vočka, který ze sebe vymáčkl zbytky sil a s časem 37,91 s se stal historicky devátým příbramákem, který pokořil tuto vzdálenost, viz tabulka. V závodě obsadil krásné 10. místo. Právě tolika závodníkům z celého startovního pole se podařilo vyšplhat.

Čas [s] Rok dosažení
Kotlan Václav 20,04 2008
Kotlan Jiří 20,87 2009
Hanus Jiří 21,07 2012
Hanus Vít 22,56 2008
Češka Jiří 25,56 2002
Vaner Ondřej 25,74 2012
Hanus Václav 29,60 2008
Vočka Marek 37,91 2016
Trávníček Jiří 44,48 2002

Jak už text naznačuje, tak Jiří Kotlan, Matouš Havrlík a Tadeáš Holý v souboji s lanem hladce prohráli. Řekněme si to na rovinu. Sedláci u Chlumce, v porovnání s nimi, z boje odcházeli se vztyčenou hlavou. Po skončení závodu byly připraveny exhibiční pokusy na 20 m. Těch se nikdo z našich pochopitelně nezúčastnil a ze všech přítomných závodníků tuto extrémní délku lana zdolal pouze Štěpán Muchka, který také s přehledem zvítězil i na 14 m. Štěpánův pokus je možné shlédnout na konci přiloženého videa.

Letošní závod skončil pro příbramáky neslavně, ale v příštím roce přijdou lépe připraveni a tuto hanebnou porážku tomu nekonečnému lanu vrátí!!!

Jiří Kotlan

Sokol Příbram

 

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.