OŠ – Písecký šplhavec 2010

Na tradiční závod v olympijském šplhu, který se konal v sobotu 23. 10. 2010 v písecké sokolovně, se vypravilo 9 závodníků ze Sokola Příbram. Jednalo se o jubilejní 10. ročník. Mnozí z našich jezdí na tento závod pravidelně. Václav Kotlan se zúčastnil již podesáté.

Závod měl tradičně velmi příjemnou a domáckou atmosféru. Začínalo se dorosteneckou kategorií (4,5 m), ve které se představilo celkem sedm příbramských závodníků z celkových čtrnácti. Již po prvním kole závodu se dalo tušit, že naši závodníci tuto kategorii zcela ovládnou. Nakonec naši obsadili první čtyři příčky a dále desáté až dvanácté místo. Výborným časem zvítězil Jan Šindelář (3,96 s), 2. byl Vít Havelka (4,46 s), který se kvůli zranění nemohl dostatečně připravit na závod. Na 3. místě se umístil Stanislav Branžovský (4,50 s). Nevděčnou 4. příčku vybojoval Jiří Hanus (4,55 s). Dále se z našich umístil na 10. místě Jakub Pálek (6,80 s), který na svém prvním závodě a v pouhých třinácti letech pokořil i o mnoho zkušenější a starší závodníky. Na 11. místě skončil Tadeáš Holý (6,86 s) a poslední z našich (nikoliv však poslední závodník), na 12. místě Matouš Havrlík (7,04 s). Velkou nadějí pro budoucnost šplhu, byl i nesoutěžní výkon Honzy Šindeláře, který ve svém dorosteneckém věku zvládl nejen vyšplhat osmimetrové lano, ale i sešplhat dolů a bez přestávky zpět do osmimetrové výše. Tento extrémní výkon nedokáže zvládnout ani ani naprostá většina závodníků hlavní mužské kategorie. Honza tímto ukázal, že jistě dokáže dosáhnout vrcholu čtrnáctimetrového lana v tradičním závodě v Novém Městě nad Metují, který se koná jednou za rok.


V kategorii můžu (8 m) se představili dva naši závodníci. Na výborném 2. místě se umístil Vít Hanus (7, 86 s) a stal se tak dosavadní jedničkou příbramského sokola ve šplhu. Nad tímto umístěním neskrýval radost a překvapení vzhledem k tomu, jak málo věnoval přípravě. Na 8. místě se umístil Václav Kotlan (8,55 s), který po půlročním zahraničním pobytu (bez možnosti tréninku) stále hledá svou původní formu.


Příjemným překvapením byla účast dvou šplhounů (gymnastů) z Německa, kteří závod pozvedli na mezinárodní. Jeden startoval za dorostence (5. místo), druhý za muže (7.místo). Oba se ve svém prvním závode ve šplhu svými nadprůměrnými výkony zařadili do první poloviny ve výsledkové listině. Dle jejich reakcí se dá očekávat, že se zúčastní i dalších závodů u nás.

Písecký šplhavec opět vynikl bezchybnou organizací a příjemným závodním prostředím. Byl také posledním z kvalifikačních závodů pro Mistrovství ČR, které se koná 4. prosince v Olomouci. Spoluorganizátorem je i Sokol Příbram. Dosavadní úspěchy našich závodníků dávají naději na zisk předních pozic i ve vrcholném závodě sezóny.

.

Václav Kotlan

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.