OŠ – Olympijský šplh v Olympii 2012

V sobotu 14.4. 2012 se konal již 3. ročník Velké Ceny Jižní Moravy v olympijském šplhu. Tradičním místem konání je nákupní centrum Olympia v moravské metropoli, Brně. Před třemi lety, kdy nás oslovili Sokolové z Brna s prosbou o pomoc při organizaci závodu, jsme si ani nepomysleli jak úspěšnou a atraktivním akcí se tento závod stane.

Každý rok se snažíme organizátorům pomoci s přípravou závodu. Musím říci, že už tam vlastně ani nejsme moc potřeba, protože už mají vše pevně v rukou a poradí si i s těmi největšími problémy. V pátek v devět hodin večer se všichni scházíme v nákupním centru a pouštíme se do příprav. Závod probíhá v místech, kde je strop ve výšce 17 m. Z toho důvodu je problematické uchycení závodního lana. Nejprve se na železnou konstrukci musí uchytit 8-mi metrový pevnostní řetěz na jehož konec se připevní závodní lano, které se musí dalšími lany ukotvit do stran. Tím se zabrání výraznému kmitání lana. Vše výše popsané probíhá za pomoci hydraulické plošiny, která dosáhne až ke konstrukci. V letošním roce tomu však bylo úplně jinak. Na poslední chvíli se organizátoři dozvěděli, že plošina je rozbitá a z toho důvodu ji nelze použít. Už se zdálo, že může být závod ohrožen, ale v tu chvíli se objevil horolezec ze Sokola Brno I, který řekl, že tam vyleze a vše udělá. Na první pohled se zdálo, že je to dost nereálné. Opravdu se mu povedlo vylézt po konstrukci až do výšky 17 m a hlavně díky jeho zásluze se mohl závod uskutečnit. Touto nečekanou událostí se příprava protáhla až do 02:00.

Závod měl mimořádnou účast a také vynikající diváckou kulisu. Ve všech kategoriích se představilo celkem 48 závodníků a závodnic. Příbramští závodníci se představili nejprve v kategorii dorostenců, ve které závodilo celkem 12 borců. Pěkný pohár za druhé místo si odvezl Jirka Hanus, který předvedl velmi pěkný čas 3,73 s a tím opět potvrdil, že patří k republikové špičce. Druhým zástupcem Sokola Příbram byl Matouš Havrlík, který obsadil 6. místo s časem 4, 75 s. To byli jediní zástupci našeho Sokola v dorostencích. Ostatní ve stejnou dobu bojovali na republikovém finále AŠSK v gymnastice v Liberci.

V mužské kategorii se představilo celkem 24 můžu z toho 3 příbramští. Tomáš Ježek obsadil 20. místo s časem 11,10 s. Tomáš je v poslední době zaneprázdněn jednak studiem, ale také organizací Memoriálu Bedřicha Šupčíka, kde vytváří veškerou grafiku (pozvánky, plakát, diplomy,…). O kvalitě závodu vypovídá, že celkem 11 mužů dosáhlo času lepšího než 8,00 s. Jiří Kotlan se umístil na 10. místě s časem 7,82 s. O jednu příčku lepší byl Václav Kotlan s časem 7,62 s. První místo obsadil Aleš Novák, 5,69 s. Tento závod potvrdil stoupající výkonnost příbramských závodníků. Pevně věřím, že na domácím Memoriálu Bedřicha Šupčíka, který se koná již 8.5. 2012, předvedou ještě lepší výkony.

Na závěr patří velké poděkování organizátorům brněnského závodu, protože vše zvládli naprosto profesionálně a nyní nezbývá než se těšit na další ročník.

VYSLEDKY a VIDEO ZE ZAVODU

Jiří Kotlan

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.