OŠ – VC Šplh schodištěm 2010

Dne 6.3. 2010 se v Sokole Pražském konal již 14. ročník druhého nejstaršího závodu v olympijském šplhu. Nemohli jsme si nechat uniknout tento velice oblíbený závod a vyrazili v hojném počtu 8-mi závodníků a doprovodu v podání zakladatele novodobého olympijského šplhu Radko Valíka.

Cestu lehce komplikovala nenadálá sněhová nadílka, která měla rozpačité přijetí, na jedné straně radost milovníků zimních sportů a na druhé straně mrzutost té větší části výpravy, která již netrpělivě očekává jaro. Alespoň nám cesta do Prahy na adresu v Žitné ulici, kde sídlí nejstarší jednota v ČR, rychleji utíkala.

Závod odstartoval kategorií dorostenců, kde se představilo jen 6 závodníků Sokola Příbram, takže se jednalo o klubové klání. Z příbramských dorostenců se nezúčastnil pouze vítěz minulé VC Jan Šindelář, toho času na lyžařském výcviku. Roli klubového lídra obhájil a vítězem závodu se stal Ondřej Vaner s pěkným časem 4.69s. Druhé místo obsadil Vít Havelka v čase 4.79s, který bohužel nebude moci ukázat svoji vzrůstající formu na Memoriálu Bedřicha Šupčíka, kvůli dovolené v zahraničí. Třetí místo uhájil Jiří Hanus, který se šplhu věnuje jen pár měsíců, ale o jeho velkém potenciálu snad nikdo nepochybuje, již z důvodu kvality jeho starších sourozenců Václava a Víta, kteří se bohužel závodu nemohli zúčastnit. Jirka doplatil na nedostatečný nácvik startů což se projevilo tím, že rozhodčí u lana 3 ze 4 jeho startů ohodnotil jako v rozporu s pravidly. Zústal mu tak jediný čas s hodnotou 6.08s. Čtvrtý Richard Kolín se od minulého závodu zlepšil o více než 1s, tak doufejme, že jeho výsledný čas 7.37s se bude snižovat závod od závodu stejnou rychlostí. Na pátem místě se umístil Tadeáš Holý s časem 8.54s, který disponuje velkou silou, ale zatím doplácí na techniku nohou. Šestý Matouš Havrlík se od minulého závodu lehce zhoršil a s časem 9.89s nebyl příliš spokojený.

Hlavní kategorie na 8m byla obsazena 20-ti muži. Už ze startovní listiny bylo zjevné, že medailové umístění bude jen těžko v silách příbramských závodníků. Závod vyhrál Martin Matěj v čase 6.52s, což byl jeho osobní rekord, překonaný po 5 letech. Druhé místo obsadil Michal Fejgl v čase 6.66s, tím vytvořil nový rekord závodníků nad 30let.  Bronzovou příčku si ohlídal Štěpán Muchka časem 6.77s, který byl očividně svým výkonem zklamaný. Jiří Kotlan se celou dobu pohyboval mezi 5. až 8. místem, každým kolem se zlepšoval. Výsledný čas 7.46s stačil na 7. místo. Rozdíl mezi 5. a 8. místem činil pouze 0.13s. Druhý z příbramských závodníků Pavel Fíla, oslaben nemocí, došplhal v čase 21,45s, což bylo 20. místo. Jelikož se jednalo o jeho první zdolání 8m lana na Šplhu schodištěm, obdržel pamětní plaketu, kterou může získat je ten, kdo poprvé v životě došplhá 8m na tomto závodě.

zleva: Tadeáš Holý, Pavel Fíla, Jiří Hanus, Jiří Kotlan, Ondřej Vaner, Matouš Havrlík, Richard Kolín

ležící: Vít Havelka

.

Dalším závodem bude domácí Memoriál Bedřicha Šupčíka dne 20. 3. 2010. Věříme, že se všichni domácí závodníci před domácím publikem ještě zlepší ve svých výkonech.

.

Jiří Kotlan

.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.