OŠ – Šplh v Olympii

Na začátku letošního roku byl Sokol Příbram osloven župou Jana Máchala, zda bychom nepomohli zorganizovat závod v Olympijském šplhu. Odpověď byla jasná, tedy ANO! Závod pojmenovaný Olympijský šplh v Olympii se uskutečnil 5.6. 2010 v Brně. Umístění závodu bylo netradiční a s tím se vyskytly i netradiční problémy, které bylo potřeba dopředu vyřešit. Závod se konal v obchodním centru Olympia nedaleko Brna.
Samotné přípravy začaly už měsíc dopředu. Bylo třeba zajistit vše co je na závodech obvyklé a ještě vyřešit umístění lana, které bylo možné připevnit až v 18m!!! S župním náčelníkem Otou Suchánkem, který měl akci na starost, jsme vymysleli, že použijeme naše lano, které se používá na šplh do výše 14 m (lano připravil náš specialista na tu činnost, Ondřej Štěrba, který má své tajné metody :) ) a zbytek nastavíme pevnostním řetězem s příslušným potvrzením o nosnosti. Dále, abychom  zamezili rozkmitání do stran, bylo použito kotvení lana ve výšce 8.5 m pomocí horolezeckých lan, která se napnula o zábradlí v prvním patře centra. Zabralo to, takže se lano chovalo vcelku slušně.
Do Brna jsme vyrazili ve složení Jiří Kotlan (ředitel závodu), Pavel Fíla (hlavní rozhodčí), Ondřej Štěrba (řidič a startér) a dva dorostenci Jiří Hanus a Stanislav Branžovský ( byl to vůbec první závod v jeho kariéře). V Brně se k nám připojil Tomáš Ježek (průvodce za kulturou :) a zpracování výsledků). Dále při organizaci velmi pomohli Jiří a Vladimír Krejčí závodníci Sokola Brno 1.
Instalace lana a měřícího zařízení probíhala v pátek od 22:00 do cca 00:30. Vše dopadlo dobře za pomocí technické čety nákupního centra, která nám dala k dispozici vysokozdvyžnou plošinu. Místní horolezci odvedli také skvělou práci s kotvením lana, takže jsme mohli jít v klidu, né spát :), ale obdivovat noční život v Brně.
Před samotným závodem byl hodinový blok pódiových vystoupení, která pokračovala i po jeho skončení. V dorostenecké kategorii byli pouze 4 závodníci a k našemu potěšení první dvě místa obsadili naši. Zvítězil Stanislav Branžovský 4.50 s a druhý byl Jirka Hanus 4.79 s. Oba dva si udělali osobní rekordy.
Následovala kategorie mužů, která byla slaběji obsazena, přijelo celkem 16 závodníků včetně seniorů. Jasným a předpokládaným vítězem se stal Aleš Novák 5.78 s, druhé místo obsadil Tomáš Filip 7.02 s, ale nejzajímavější souboj se odehrál o bronzovou příčku. Po třetím kole byl rozdíl mezi 3. a 5. pouhé 2 setiny sekundy. V posledním kole se všichni snažili strhnout třetí místo na svou stranu, ale už se na pořadí nic nezměnilo. Tedy nakonec 3. místo Jiří Kotlan 8.01 s, 4. Martin Klejch 8.02 s a 5. Martin Kubánek 8.03 s. Barvy Sokola Příbram ještě hájil Tomáš Ježek na 12. místě s časem 12,37 s.  Nemohu si vzpomenout, že by se něco podobného, na některém závodě v minulosti, stalo.
Uklízení probíhalo opět po 22. hodině, ale už to bylo rychlejší. Před půlnocí jsme byli hotoví.
Tím naše působení v Brně neskončilo :), v neděli nás čekal ještě Brněnský pohár v Teamgymu, kam jsme šli podpořit děvčata Sokola Příbram z kategorie Junior II, která tam obsadila pěkné 2. místo. Jirka Kotlan ještě k tomu rozhodoval kategorii senior, kde jsme však neměli žádné zástupce. Celý závod jsme zpříjemnili sladkostí. Podělili jsme se o výborný marcipánový dort. U děvčat, všech věkových kategorii napříč sportovními kluby, jsme jistě stoupli na ceně. Jak jsme k tomu velkému dortu přišli? Musím se přiznat, že jsme ho zapomněli dát vítězi sobotního závodu Alešovi Novákovi a tímto se mu omlouváme :).
Po skončení Teamgymu jsme vyrazili na cestu domů. Víkend to byl opravdu povedený a zakončený domluvou s ČOS, že tento závod  v olympijském šplhu se bude konat pravidelně, což je skvělá zpráva. Po dlouhé době opět bude pravidelná velká cena na Moravě.

.

Jiří Kotlan

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.