IMG_9622

OŠ – Příbramáci v olympijském parku RIO – LIPNO

V sobotu 13.8. se se příbramští závodníci ve šplhu předvedli v exhibičním závodu ve šplhu v olympijském parku na Lipně. Stanoviště šplhu bylo umístěno přímo ve středu parku a sloužilo jako propagace šplhu, tedy disciplíny, ve kterém Československo získalo vůbec svou první zlatou olympijskou medaili, v roce 1924 v Paříži. Hlavní organizátor celé akce byl Sokol Písek, zapojili se i Sokol Příbram a ŠSK Palestra Praha.

IMG_9437

Stanoviště šplhu, kde v poledních hodinách proběhl exhibiční závod, který byl organizací i výkony minimálně srovnatelný s ostatními velkými cenami v tomto sportu, shlédlo v průběhu dne několik tisíc lidí. Před závodištěm, v jehož středu bylo svěšeno lano z divácky přístupné věže, se zastavila během celého dne snad většina návštěvníků olympijského parku. Počasí přálo a teploty přesáhly 20 stupňů.

Na závod se z Příbrami vydalo 5 našich závodníků a další, kteří tvořili část realizačního týmu a zázemí. Velmi atraktivní závod tvořil subjektivně atrakci s jednou nejvyšších návštěvností parku. Tříkolové klání za velkých diváckých ovací opanoval tradičně Štěpán Muchka z Mladé Boleslavi. Nejlepší z našich, Jiří Kotlan obsadil 11. místo s časem 7,64 s., těsně za ním na 12. místě dohmátl jeho bratr Václav Kotlan v čase 7,80 s. Se vteřinovým odstupem a celkovým 16. místem došplhal v čase 8,86 Jan Šindelář, který těsně „rozdrtil“ 17. Tomáše Ježka a jeho čas 8,96 s. Nedaleko za ním ukončil závod na 19. místě v čase 9,18 s Matouš Havrlík. Vyhlášení výsledků následně proběhlo na hlavním pódiu areálu moderátory Petrem Svěceným a Danielem Stachem.

IMG_9564

Po hlavním závodě přišly na řadu volné pokusy pro diváky ve šplhu na laně, tuto část zajišťovali příbramští během první části odpoledne. Pod lanem se ukázali děti i jejich tatínkové. Našli se i jednotlivci, kteří osmimetrovou hranici dokázali vyšplhat (někteří ze stoje, někteří s přírazem nohou). Instruktáž a technickou přípravu zajišťovali bratři Kotlanové, Tomáš Ježek s Honzou Šindelářem ovládali časomíru a zapisovali výsledky, diplomy a propagaci realizovaly Lenka Poštová, Jana Hyklová a Lenka Martínková. Mluveným slovem u mikrofonu provázel výborný Matouš Havrlík, který dokázal zaujmout široké publikum a nebál se vyzvat k lanu i jednoho ze známých přihlížejících, slavného desetibojaře Romana Šebrleho. Ten výzvu přijal a statečně se za velkého aplausu ostatních popral s dlouhým lanem. O velkém zájmu o tento sport v olympijském parku svědčí i to, že za 2 hodiny jsme uvítali přes 100 zájemců pokus vyšplhat z řad příchozích, mimo to byly vkládány i exhibiční ukázky šplhu příbramských závodníků.

Výsledky – šplh veřejnost

Šplh provázel návštěvníky parku po celý den, dále odpoledne a navečer byl představován šplhouny v Prahy a Písku. Den se vydařil a věříme, že diváci si akci užili, alespoň tak jako my, závodníci a organizátoři.

IMG_9548

Závěrem děkujeme pořadatelům olympijského parku i hlavnímu organizátorovi Standovi Trávníčkovi ze Sokola Písek za možnost velké propagace olympijského šplhu, ale i příbramského Sokola.

Václav Kotlan

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.