OŠ – Česká pojišťovna Mistrovství České republiky v olympijskem šplhu 2013

V sobotu 14. prosince 2013 se v pražském obchodním domě Harfa konalo Česká pojišťovna Mistrovství České republiky v olympijském šplhu 2013. Celým programem, který obsahoval i několik velmi pěkných doprovodných vystoupení, doprovázel Daniel Stach, který moderuje populární pořad vysílaný Českou televizí, Hyde Park Civilizace. Sokol Příbram, díky rozsáhlé marodce, reprezentovalo pouze šest závodníků a to nejen v roli soutěžících, ale i v roli spolupořadatelů.

V soutěži dorostenců se představilo celkem 11 závodníků, kteří se svými výkony v průběhu celého roku nominovali na tento závod. O zlaté medaili pro vítěze Pavla Macháně ze Sokola Brno 1 rozhodl až druhý nejrychlejší výkon tohoto závodníka v soutěži, protože s druhým v pořadí, Martinem Trnkou ze Sokola Čtyři dvory dosáhli shodného nejlepšího času 3,70 s. Třetí místo putuje do Brna na SŠ Polytechnickou za Tomášem Králíkem, který dosáhl času 3,94 s. Tomáš Stránský ze Sokola Mladá Boleslav obsadil čtvrté místo. Až na 5. místě byl první příbramský závodník, kterým byl Matouš Havrlík. Předvedl výkon na hranici svého osobního rekordu, ale čas 4,26 s na lepší umístění nestačil. Matouš se tímto výkonem loučí s dorosteneckou kategorií, protože v příští sezóně již bude nastupovat v mužské kategorii. Šestý skončil další příbramák Jakub Pálek, který měl nejlepší výkon 4,54 s. Další reprezentant Sokola Příbram, Antonín Schejbal obsadil 11. příčku s výkonem 7,46 s. V dorostenecké kategorii se čekalo suverénní vítězství Pavla Macháně, ale nakonec byl závod napínavý až do posledních chvil, což hlavně ocenilo velké množství přihlížejících diváků.

Před MČR byla udělena divoká karta Veronice Szábóové, která se tak mohla zúčastnit ženské kategorie. Nejen, že se sympatická gymnastka ze Sokola Poděbrad zúčastnila, ale dokázala dokonce zvítězit. Její čas 6,70 s se žádné další závodnici nepodařilo překonat. Až na druhém místě (7,18 s) tedy skončila mnohonásobná mistrině ČR Kateřina Pilařová reprezentující SŠK Palestra. Bronzová medaile putuje do Sokola Praha Vršovice za Monikou Böhmovou, která si ji zasloužila výkonem 8,14 s. Čtvrté místo získala Eva Bláhová ze Sokola Brno 1 s časem 8,46 s.

V kategorii seniorů závodilo pět závodníků. S velkým přehledem zvítězil Ladislav Kubeček z Maratonstavu Úpice, který by se svým časem 8,81 s neztratil ani v mužské kategorii. Druhé místo si za čas 11,82 s odvezl Lubomír Jokel z SŠK Palestra. O pouhé dvě desetiny sekundy horší výkon předvedl třetí Luboš Šikula ze Sokola Pardubice. Na 4. místě (13,30 s) se umístil Jaroslav Novák ml. ze Sokola Libčice nad Vltavou. Páté místo obsadil s časem 15,51 s. Pavol Niezgodzký z SŠK Palestra.

Poprvé v historii olympijského šplhu nastala situace, že čas potřebný na medailové umístění v mužské kategorii, musel byl lepší než 6 s! To svědčí o obrovské kvalitě závodníků. Mistrem republiky za čas 5,13 s se stal opět Aleš Novák ze Sokola Šternberk. Aleš se v této sezóně nezúčastnil žádného nominačního závodu, takže jeho účast na MČR závisela na udělení divoké karty. Druhé místo v osobní rekordu 5,82 s obsadil Tomáš Filip z ŠSK Palestra, který byl o pouhé dvě setiny sekundy rychlejší než bronzový Štěpán Muchka ze Sokola Mladá Boleslav. O mimořádné kvalitě závodu svědčí i celkový počet závodníků s časem lepším než 8 s. Čtrnáct závodníků dokázalo stlačit svůj čas pod tuto hodnotu. Příbramský Jiří Kotlan byl spokojený s dvanáctým místem a časem 7,76 s. Vypadá to, že se Jirka začíná dostávat do své dřívější formy. Další dva reprezentanty Sokola Příbram od sebe dělily pouze tři setiny sekundy. Vítězně z tohoto souboje vyšel 20. Jan Šindelář, který časem 9,13 s porazil klubového kolegu Tomáše Ježka. Tomáš, jenž byl celý závod zodpovědný za zpracování výsledků, si i přesto dovedl vylepšit osobní rekord, který má nyní hodnotu 9,16 s.


Závěrem lze říci, že za sebou máme velmi podařené Česká pojišťovna Mistrovství České republiky nejen z pohledu toho, že se dle výkonů jednalo o nejkvalitnější závod v historii olympijského šplhu, ale i z pohledu organizačního. Nezbývá než se těšit na další sezónu, ve které nás čeká jubilejní 20. ročník Memoriálu Bedřicha Šupčíka, který se uskuteční 22. března 2014.

kompletní Vysledky _MCR_2013

Jiří Kotlan

Sokol Příbram

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.