supcik2016Pozvanka

OŠ – 22. ročník Memoriálu Bedřicha Šupčíka

Při letošním 22. ročníku memoriálu praskala sokolovna ve švech, celkových 71 závodníků překvapilo i zkušený realizační tým (viz poznámka dole). Letošní závod byl v duchu výročí 800 let založení města Příbrami. Šplhalo se jako obvykle paralelně na dvou lanech, tedy divácky atraktivní podívaná.

V dorostenecké kategorii zkráceného šplhu na 4,5 metru se představilo 16 závodníků, z toho 5 příbramských. Přestože, žádný z našich nebyl považován za favorita, nakonec po napínavém souboji Matouš Lachman ve svém novém osobním rekordu 3,94 s vyhrál. Matouš jako jediný dokázal prolomit čtyřsekundovou hranici a zvítězil před druhým Markem Valutem z ŠSK Palestry Praha (čas 4,02 s) a třetím Adamem Koválem ze Sokola Brno I (čas 4,03 s). Rozdíly pouhé jedné setiny sekundy mezi druhým, třetím a čtvrtým místem udělaly dorostenecké kategorie souboj velmi napínavý až do samotného finálového kola. Z našich pak konečné 12. místo vybojoval Štěpán Huml v čase 7,45 s, 14. s časem 8,22 s skončil Tomáš Pouček a 15. se umístil celkově Martin Novák s časem 10,68 s. Výsledkovou listinu pak uzavřel vůbec nejmladší účastník Kryštof Vaner s na svůj věk pěkným časem 14,25 s.

V kategorii seniorů neměli příbramští závodníci bohužel své zástupce. V pětičlenné kategorii šplhu na 8 metrů, který probíhal společně s muži, zvítězil Ladislav Kubeček z Maratonstavu Úpice ve skvělém čase 9,13 s. Následoval jej na druhém místě Pavel Coufal z SG Všetaty s časem 9,17 s a třetí Martin Trávníček (12,13 s) ze Sokola Písek. Oba obvyklí příbramští zástupci této kategorie Jiří Češka a Svatopluk Chrastina, kteří se zúčastnili vůbec prvního memoriálu v roce 1993, se v sobotu závodů pro zdravotní indispozici (ano, svádí to, a někdo by si pod touto politicky korektní formulací mohl představit i nedostatek tréninku…) zúčastnili jen z pozice realizačního týmu a morální podpory. Věřme, že se spolu s příští sezónou tito dva legendární závodníci opět vrátí do formy.

Vrcholem celého odpoledne pak byla kategorie mužů, na kterou se sjelo se nevídaných 50 závodníků. Do nedávna platilo, že byl doslova problém najít sportovce, kteří by osmimetrovou vzdálenost vůbec dokázali zdolat. V sobotu toto již rozhodně nebyla pravda. Naopak výkony byly špičkové, např. 10 závodníků dosáhlo lepšího času, než byl ten, se kterým Bedřich Šupčík v roce 1924 vyhrál v Paříži olympijské hry. Závodníci Sokola Příbram jako celek předvedli nejúspěšnější závod v historii (až na autora tohoto článku a jeho bratra – k těm se ještě dostaneme). Všichni naši (až na ty dva) byli se svými časy velmi spokojeni.

V obrovské konkurenci skončil na 23. místě s velmi pěkným časem Tadeáš Holý (9,12 s), těsně před něho se dostal Jiří Hanus s časem 9,08 s. 20. místo a osobní rekord pod devět sekund (8,86 s) vybojoval Marek Vočka, který byl nečekaně překonán 19. Matoušem Havrlíkem rovněž v osobním rekordu 8,79 s. Něčemu takovému nevěřil nikdo, natož sám Matouš. Svůj osobní rekord posunul velmi výrazně i Tomáš Ježek a jeho čas o hodnotě 8,50 s znamenal, díky obrovské konkurenci, až 17. místo. Tomáš ukázal, že se pravděpodobně spolu s Honzou Šindelářem, který navzdory slabším tréninkům překvapivě vybojoval skvělé 15. místo v novém osobním rekordu 8,22 s, bude spolu s těma dvěma, kteří ještě zbývají okomentovat, bojovat o post klubové jedničky. Tak a teď ti dva, kteří nezazářili (a raději to nazvěme pravým jménem – zklamali). 13. místo a čas 7,90 s nebyl úspěchem pro Jirku Kotlana, který v obou kolech prohmátl, a i když Vašek Kotlan byl rád, že porazil alespoň toho bráchu, očekávalo se i od něho lepší umístění než 12. místo a čas 7,68 s. Tím bohužel výčet našich závodníků končí. Do finálového třetího kola se letos z příbramských nikdo neprobojoval, přesto, díky výkonům všech mužů, jde o ročník velmi úspěšný.

Kromě umístění v celkovém pořadí, bojovali někteří závodníci i o zápis do prestižního Klubu Bedřicha Šupčíka. Do něho se zapíší ti, kteří právě na memoriálu dosáhnou lepšího času než vítěz olympijských her (7,20 s) Šupčík v Paříži 1924. Závod byl velmi kvalitní a tak do klubu s velkou hrdostí vstoupili 4 nové tváře. Ve výsledkové listině tak bylo 14 účastníků závodu, kteří jsou členy tohoto klubu, mezi nimi 2 příbramští (Václav a Jiří Kotlanové).

Vítězem se, stejně jako vloni, s velkým odstupem a časem 5,79 s stal Štěpán Muchka ze Sokola Mladá Boleslav. Druhé místo zaslouženě obsadil Patrik Valut z ŠSK Palestra Praha v čase 6,55 s. Třetí místo bral Pavel Macháň ze Sokola Brno I a časem 6,75 s. Závod měl úžasnou atmosféru, odpolednem prováděl Miroslav Lenc, v doprovodném programu vystupovali známí Five Felas, kteří se účastnili i samotného závodu.

FOTOGRAFIE ZE ZÁVODU

MBS_2016_vysledky_dorostenci

MBS_2016_vysledky_seniori

MBS_2016_vysledky_muzi

Poznámka na okraj: Kromě toho, že se oficiálně uvádí, že účast byla rekordní a žádný závod v olympijském šplhu tolik účastníků nepamatuje, musím říci i svůj názor – závodníků bylo fakt hodně. Aby to neznělo jako klišé (podobně nadšeně to píše při v podstatě jakékoliv účasti každý hrdý organizátor) připojuji několik nezvratných důkazů v chronologickém pořadí: před zahájením, během prezence závodu došla pamětní trika, následně došly peníze na cestovné, někdy v průběhu došly buchty a bábovky (myslím pečivo), následně se snědly všechny párky na občerstvení (sekané bylo naštěstí dost), v průběhu závodu nám došel plánovaný čas. Před finálním tiskem výsledků došel toner do tiskárny, upomínkové předměty – vyrobené s velkou rezervou – došly, pamětní listy – došly. Ale žádný strach, postavíme se k tomu profesionálně a kromě těch bábovek uděláme ochuzeným závodníkům (většinou domácím) dotisk. Bábovky si každý musí sehnat sám.

Děkujeme závodníkům za účast a ostatním za podporu, těšíme se na Vás opět příště!

Václav Kotlan

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.