16. ročník Memoriálu Bedřicha Šupčíka

Dne 20.3.2010 se v příbramské sokolovně konal již 16. ročník Memoriálu Bedřicha Šupčíka, nejstaršího závodu v novodobé historii olympijského šplhu. Samotný závod netrval déle než 3 hodiny, zato přípravy zabraly času nespočet. Největší oběť přinesl Jirka Trávníček, který posledních 14 dní tvořil program, který už je i schopen rovnou odečítat časy z elektronické časomíry a celý průběh závodu zobrazovat na projektoru, tak že se každý divák mohl přehledně orientovat v průběžném pořadí. O jeho intenzivní práci svědčí, že dílo dokončil v sobotu 02:00 ráno. Samozřejmě je ještě co zlepšovat, takže se můžeme těšit na příští rok, kdy už jistě vše bude perfektní. Organizaci závodu měli na starost příbramští závodníci a členové sokola pod taktovkou Sváti Chrastiny st. Přípravu lan na závod opět zajistil Ondřej Štěrba, který vyvinul vysoce sofistikovanou metodu :), prověřenou již několika ročníky. Díky němu jsou lana vždy perfektně připravena. Celým závodem provázel sportovní moderátor Mirek Peterka.

Závod zahájila kategorie dorostenců obsazena 12 závodníky, se systémem soutěže 2 kola pro všechny a třetí kolo pouze pro 8 nejlepších. Kvůli technickým potížím museli dorostenci šplhat na jednom laně. Největšími favority byli domáci borci. Posledním pokusem a novým osobním rekordem úhájil pozici č.1 mezi příbramskými závodníky a současně pozici dosud nejlepšího dorostence v letošním roce, Ondřej Vaner s časem 4.10s. Na prvním místě už se viděl Honza Šindelář, ale v posledním pokusu soutěže byl o 0.01s poražen Ondrou. Honza je se svým výkonem spokojený, neboť jeho čas 4.11s znamenal krásné 2. místo a je to též nový osobní rekord. Třetí místo obsadil Karel Janda s časem 4.61s ze Sokola Libčice nad Vltavou s meziročním zlepšením o 2 místa. Další domácí byl 5. Jiří Hanus 4.97s, který se za 14 dní, od posledního závodu, dokázal zlepšit o více jak 1s!!! Což je opravdu velký pokrok, ale není to náhoda, je to výkon odpovídající jeho obrovskému tréninkovému úsilí. Deváté místo obsadil Richard Kolín, který se také od minulého závodu zlepšil o více jak 1s a jeho čas 6.25s byl velkým překvapením. Jedenáctý Matouš Havrlík si výrazně zlepšil osobní rekord, který má teď hodnotu 7.99s.

Tak už to vypadá, že v příbramské sokolovně vyrůstá nová, kvalitní, generace závodníků. Většinu kluků čeká ještě více než 2 roky v dorostenecké kateorii a jestli jim vydrží elán a nadšení do šplhu podpořené kvalitním klubovým soubojem, jistě se jen těžko budou hledat závodnící, kteří by je poráželi.


Hlavní kateorie měla 32 můžu a 2 seniory. Vše už bylo v pořádku, takže diváci mohli shlédnout napínavé souboje při šplhu na dvou lanech. Systém soutěže byl nemilosrdný, pouze 10 nejlepších závodníků se mohlo pokusit zlepšit své výkony ve 3. kole, což přidalo jak na atraktivitě, tak na kvalitě závodu. O prvních třech a obzvláště o prvním místě bylo už od začátku jasno. Čtvrté vítězství v řadě si odvezl do Sokola Šternberk Aleš Novák s časem 5.40s. Alešův výkon byl ovlivněn tím, že v zimě byl téměř měsíc a půl na horách a nemohl se tedy věnovat tréninku. Jeho osobní a současně český rekord má hodnotu 4.87s. Stejně jako v dorostenecké kategorii o medailích rozhodovala jedna jediná setina sekundy. Ten šťasnější a tím pádem druhý v závodě byl Štěpán Muchka z města automobilů Mladé Boleslavi. Na jeho výkonech je opět vidět vzrůstající tendence. Jeho výsledný čas 6.44s jistě nebude jeho nejlepším v sezóně, která má před sebou ještě několik závodů. Martin Matěj, závodník Sokola Nové město nad Metují, si udělal nový osobní rekord 6.45s a zaujmul bronzovou příčku. Další v pořadí Tomáš Filip (7.16s) byl jediný komu se letos podařilo vstoupit do Klubu Bedřicha šupčíka, který po 16-ti ročnícíh čítá 17 jmen. Proti loňskému roku si o jednu příčku pohoršil domácí závodník a současně organizátor Jiří Kotlan. Obsadil 5. místo s časem 7.23s. Se stejným časem, který měl již před 3-mi lety na MBŠ. O jedno místo uteklo desetičlené finále dalšímu domácímu Vítu Hanusovi s nejlepším časem 8.42s. 18. místo obsadil a současně uzavřel časy pod 10s Václav Hanus, 9.73s. Výkon 28. Jirky Trávníčka byl ovlivněn již zmiňovanou přípravou Memoriálu. Jeho čas 14.01s byl zklamáním. Zase po roce držel v ruce lano náčelník Sokola Příbram Sváťa Chrastina ml. Čas 14.38s znamenal 29. místo. Výsledkovou listinu uzavřel Pavel Fíla, nedající spát domácím ani některým pražským závodnkům, kteří vymýšlejí různé tréninkové metody. Jedinec s tak dobrou fyzickou kondicí se pravidelně potýká s „krizí“, 1.5m před cílem. Je to bojovník a miláček diváků a vždy lano zdolá tentokrát to bylo za 25.17s.


Kategorie seniorů byla obsazena dvěma závodníky. Oba si udělali na závodě zajímavý statistický rekord. Vítěz, domácí trenér sportovní gymnastiky, Jiří Češka (12.58s) byl na svém 21. závodě v kariéře a všechny tyto závody vyhrál !!! Druhý Luboš Kopecký, se Sokola Doubravka Plzeň, absolvoval na letošním Memoriálu již svůj 50. závod. Jeho dosažený čas 18.41s je, v jeho 76letech, úctyhodný.

Poděkování patří všem kteří se podíleli na přípravě 16. ročníku Memoriálu Bedřicha Šupčíka. Také Pavolovi Niezgodzkému a Jiřímu Poesovi, kteří dbali na to, aby závod probíhal podle pravidel olympijského šplhu. Současně významně pomohli sponzoři Město Příbram a Ing. Martin Trávníček, Zahradnictví Milín.

kompletní výsledky: dorostenci

muzi

seniori

vlozeny_zavod

.

Jiří Kotlan

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.