Republikové finále AŠSK ve sportovní gymnastice

Republikového finále Poháru AŠSK ČR ve sportovní gymnastice žáků ZŠ a SŠ se zúčastnili cvičenky a cvičenci ze Sokola Příbram z oddílu sportovní gymnastiky a všestrannosti.

V neděli 11. dubna odjeli žáci a žákyně ze ZŠ, 28.října, Příbram VII a Gymnázia, Legionářů pod vedením svých trenérek J. Mudrové a Mgr. A. Vrátné do Liberce, aby se zúčastnili republikového finále Poháru Asociace školních sportovních klubů ČR ve sportovní gymnastice ZŠ a SŠ. AŠSK ČR je sportovním a tělovýchovným občanským sdružením. které v současné době působí již ve všech okresech České republiky a sdružuje více než 250.000 žáků základních a studentů středních škol. Obě příbramské školy startovaly v soutěži jednotlivců i v soutěži družstev v kategorii žáků 6 – 9. tříd. Děvčata i chlapci závodili v trojboji – přeskok, hrazda, akrobacie. Republikový pohár se v Liberci konal v nádherné gymnastické hale v areálu Tipsport Arény. Z pověření výkonného výboru AŠSK ČR v Praze se pořadatelem stala OR AŠSK Děčín a Gymnastika Liberec.

V každé kategorii mohlo startovat čtyřčlenné družstvo / 3+1 /. Na každém nářadí se do

výsledků družstva započítávaly tři nejlepší známky. Soutěžilo se podle pravidel ČGF.

Po nástupu družstev z jednotlivých krajů zazněla státní hymna a proběhlo oficiální zahájení. Závody probíhaly v několika sledech. Obrovským úspěchem zakončili žáci a žákyně našich škol svoji soutěž ve sportovní gymnastice. Žáci Gymnázia, Legionářů – Ondřej Vaner, Jakub Pálek a Antonín Schejbal vybojovali zlaté medaile a za soutěž družstev si přivezli do školy zlatý pohár. V soutěži jednotlivců jsme s napětím očekávali výsledky vítězného družstva. Téměř bezchybným výkonem se vítězem stal Ondřej Vaner a hned třetí příčku obsadil Jakub Pálek. Antonín Schejbal obsadil pěknou 10. příčku. V této soutěži startoval v jednotlivcích za ZŠ, 28. října Matouš Havrlík, který si svými výkony vybojoval skvělou stříbrnou medaily. Tak příbramská chlapecká gymnastika vybojovala nejvyšší možné umístění.

A jak si vedla děvčata ? Ta měla opravdu velmi těžké závody, protože soutěžila mezi deseti družstvy, vítěznými školami jednotlivých krajů a v soutěži jednotlivkyň startovalo dokonce 41 závodnic. Ale děvčata z obou škol se stejně jako chlapci dlouho pečlivě na závody připravovali nejenom ve svých školách, ale zejména v Sokole Příbram, pod vedením svých cvičitelů a trenérů, jehož jsou všichni členové. V této obrovské konkurenci škol si Daniela Beerová, Anna Blehová, Gabriela Knížková a Kateřina Kosková ze ZŠ, 28. října přivezly nejenom bronzové medaile, ale také pohár za třetí místo. Výsledky jednotlivkyň – D.Beerová – 5., A Blehová – 11, K. Kosková – 22, G. Knížková – 31 a A. Klímová – 35 / ze ZŠ, 28. října /, D. Rozmajzlová – 13, M. Kubalová – 20 / z Gymnázia Legionářů/.

S takovým úspěchem žáci příbramských škol a zároveň i cvičenci Sokola Příbram reprezentovali nejenom své školy, město a okres Příbram, ale závodili jako zástupci Středočeského kraje.

J. Mudrová

ZŠ, 28. října 1, Příbram VII

a cvičitelka Sokola Příbram

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.