DSC_0440

OŠ – Písecký šplhavec 2016

Písecký šplhavec se letos konal již po šestnácté. Pouze jediný muž se v roli závodníka zúčastnil všech ročníků tohoto jihočeského závodu. V celé republice, na celém světě a vlastně i v celém vesmíru nemá na tomto závodě nikdo šestnáct startů jako náš Vašek Kotlan.

V dorostenecké kategorii soutěžilo šest závodníků. Šesté až čtvrté místo obsadili závodníci Sokola Praha Libeň, kteří se šplhu začali věnovat teprve před pár měsíci a zatím tedy hlavně sbírají zkušenosti. První účast na závodě ve šplhu a hned bronzovou medaili získal Daniel Szaboó (4,75 s). Příznivce olympijského šplhu nepřekvapí, že je to sourozenec Veroniky a Martina, kteří se představili ve zbylých dvou kategoriích. První příčka v těsném souboji unikla Marku Valutovi, který si zapsal nejlepší čas 3,92 s. Dorosteneckou kategorii vyhrál Honza Trnka s časem 3,81 s.

V ženské kategorii bylo jasné, že každá z účastnic si odveze medaili. Ta bronzová zůstala v Písku zásluhou Gabriely Markvartové (7,64 s). Překvapivě vyrovnaný souboj spolu svedly Marcela Moláčková a Veronika Szabóová. Marcela poslechla radu skoro profesionálního trenéra Jirky Kotlana, že by bylo dobré při šplhu rychle přendávat ruce a byl z toho osobní rekord 5,98 s a druhé místo. Veronika vyhrála s pěkným časem 5,69 s.

DSC_0430

Rovných dvacet mužů závodilo v hlavní kategorii. Při neúčasti Štěpána Muchky se otevřela možnost obsadit první příčku i dalším závodníkům. Tuto příležitost dokonale využil Ondřej Košťák, který vyšplhal za 6,24 s a s přehledem zvítězil. Patrik Valut obsadil druhé místo s časem 6,70 s. Bronzová medaile za čas 7,19 s putovala k Tomáši Filipovi. Na osmém místě se umístil Jirka Kotlan s nejhorším časem sezóny 8,25 s. Na desáté příčce, také s nejhorším časem sezóny, dokončil závod rekordman co do počtu účastí Vašek Kotlan (8,99 s). Nikdo další z příbramáků se závodu bohužel nezúčastnil. Další závod nás čeká za tři týdny, tak snad se nám bude dařit o něco lépe a pojede nás podstatně více.

Jiří Kotlan

One comment

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.