3ff723ffcc4875fbb4cb8392e827d2fa_filip-smejkal-jpg

OŠ – MČR 2016 – opravdový vrchol sezóny

Závodní sezóna olympijského šplhu roku 2016 byla zakončena vynikajícími výkony v rámci Mistrovství České republiky, které se již tradičně konalo v prostorách Galerie Harfa. Už několik dní před závodem bylo jasné, že téměř nikdo z republikové špičky si tento závod nenechá ujít. Nejen, že se tyto papírové předpoklady naplnily, ale navíc se do české špičky posunuli i závodníci, od kterých by to na začátku letošního roku nikdo neočekával.

V posledních letech se zdálo, že olympijský šplh v budoucnu nečekají příliš dobré časy, protože nebyla tak kvalitní a široká dorostenecká základna. Letošní mistrovství však ukázalo, že situace rozhodně není tak špatná, jak se někdy mohlo zdát. Mezi dorostenci byl jasný favorit. U Matěje Cigla byla jen otázka, jestli se mu podaří vylepšit jeho český rekord, který na minulém závodě stanovil časem 2,99 s. Nový absolutní rekord v této kategorii nepadl, ale Matěj zvítězil. Překvapením bylo, jak byl boj o stupně vítězů těsný. Filip Řezníček zaostal za Matějem jen o 0,03 s a zapsal si výsledný čas 3,31 s. Rozdíl mezi stříbrem a bronzem byl jen jedna setina sekundy a tak obsadil Jan Trnka s časem 3,32 s třetí příčku. Pod 3,50 s se podařilo dostat ještě dvěma závodníkům. Jediný zástupce našeho Sokola v této kategorii, Matouš Lachman, obsadil desáté místo s časem 4,28 s. Škoda, že Matouš v závodě více nezariskoval. Jistě by se posunul o několik příček výše. Od nového roku ho už budeme vídat v mužské kategorii. Celkem se v závodě přestavilo 17 dorostenců.

20161210_154133

Ženská kategorie měla jasnou favoritku Veroniku Szaboóvou, která hned svým prvním závodním pokusem odmítla jakýkoliv dramatický souboj o první místo a ještě k tomu vytvořila nový český rekord s hodnotou 5,00 s. Stříbrná medaile putuje do Brna zásluhou Terezy Cibulkové (6,64 s) a bronzová medaile zůstala v Praze díky Natálii Moláčkové, která předvedla svůj nejlepší výkon sezóny, 6,90 s.

V mužské kategorii se děly velké věci. Vrcholem všeho dění byl souboj o první příčku mezi Štěpánem Muchkou a Ondřejem Košťákem. Ondra přípravě na tento závod obětoval mnoho a to včetně téměř 11 kg své váhy. Během dvou měsíců se mu povedlo zhubnout až na 71 kg. Za všechno toto úsilí mu budiž odměnou titul letošního mistra ČR, který získal výkonem 5,73 s. Štěpán se také dostal pod šesti sekundovou hranici, ale vynikající čas 5,91 s stačil pouze na stříbrnou příčku. Nechybělo mnoho a i na bronzovou pozici byl potřeba čas pod šest sekund. Třetí místo obsadil Patrik Valut s časem jen těsně nad touto hranicí (6,05 s). Překvapením sezóny je jednoznačně Tomáš Kohoušek, který trénuje pod vedením Štěpána Muchky. Tento závodník se poprvé na závodě olympijského šplhu přestavil v únoru letošního roku na velké ceně Varnsdorfu, kde vyšplhal za 10,09 s. Po desetiměsíčním tréninku obsadil na MČR bramborou pozici s časem 6,22 s! Dalším závodníkem, který šokoval okolí byl Martin Szaboó, který si výkonem 6,91 s zlepšil osobní rekord téměř o dvě vteřiny. Dalším skokanem roku byl Patrik Benáček, který si osobní rekord zlepšil o více než vteřinu na současných 7,19 s. Až nečekaně dobrými výkony se představili i naši závodníci. Obzvláště celkově 13. Václav Kotlan překvapil svou formou a hlavně časem 7,11 s což je jeho nejlepší čas od března roku 2012. Nad míru spokojený může být i Jiří Kotlan, který s časem 7,32 s obsadil 15. místo. V Jirkově případě jde dokonce o nejlepší výkon od března roku 2010! Dobře si vedli i další naši závodníci. Jednadvacátý Tomáš Ježek nejen, že bezproblémově zajišťoval zpracování výsledků v průběhu závodu, ale za svým osobním rekordem zaostal pouze o 14 setin a zapsal si výborný čas 8,64 s. O necelou desetinu sekundy skončil za Tomášem další příbramák a to Jan Šindelář (8,71 s). Jestli se v rámci pozávodního nadšení podaří Honzu motivovat k systematickému tréninku, tak se v březnu můžeme těšit na pokus o vstup do Klubu Bedřicha Šupčíka. Honza na to potenciál rozhodně má. Matouš Havrlík obsadil 24. místo s pěkným časem 9,11 s. Matouš už v letošní sezóně předvedl čas pod devět sekund, ale vzhledem k táhlému zranění ramene může být s formou v závěru roku spokojený. O příčku hůře skončil náš další dlouhodobě zraněný závodník Tadeáš Holý (9,77 s). Marek Vočka se zařadil hned za Tadeáše s časem 9,88 s. Od Marka jsme v letošní sezóně také viděli čas pod devět sekund.

Letošní mistrovství bylo dramatické od začátku až do konce. Mohli jsme vidět jeden český rekord, mnoho osobních rekordů a porážku závodníka, který v posledních letech něco takového nepoznal. Současně i my jsme zjistili, že je naše forma lepší než jsme si sami mysleli. Pokusíme se toho využít, nepolevit v přípravě, dokonce možná přípravu zintenzivníme a největší sebetrýzniči se dokonce prý přestanou i přežírat (několik takových odvážných prohlášení po závodě opravdu zaznělo :) ). Nakonec uvidíme jak se to vše projeví na Memoriálu Bedřicha Šupčíka, který se bude konat 18.3.2017.

Výsledky MČR 2016

Jiří Kotlan

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.